Sejarah

Subjek yang aku paling tak suka. Dulu la. Sekarang tak sangat. Actually, depends on sejarah apa lah. Sebab tak semua sejarah kita nak tahu pun ye dak? Dulu tak pernah ada interest masa belajar sejarah form 4 and form 5. Tapi sekarang bila fikir balik macam interesting jugak sejarah sebenarnya.

Dulu kita belajar pasal manusia pra-sejarah. Tapi sejak dah exposed dengan more information aku mula terfikir betul ke tak kewujudan manusia pra-sejarah ni. Sebab even nabi Adam a.s. pun turun ke bumi dalam 6 ribu tahun dulu (calculation based on biblical history). Manusia pra-sejarah pulak dah lama wujud sejak lebih kurang 2.5 juta tahun dahulu. Then bila belajar anthropology sikit summer lepas, baru tahu la semua theory pre-historic humans ni developed dari anthropologists barat. Semua benda dalam anthropology tu mostly cerita pasal evolution, homo erectus apa semua lagi lah yang tak pernah masuk di akal. So bila ada pelbagai knowledge ni kita boleh nilai sama ada sejarah yang kita belajar selama ni tu betul ke tak. Bila kita boleh nilai sendiri sejarah tu baru la best belajar.

Pasal agama yang turunnya dari langit, which are Judaism, Christianity and Islam. Well, ni sebenarnya tak pernah belajar masa sekolah pun. Tapi summer lepas aku ada amik course pasal tiga agama ni lah, dalam satu course. Actually sebelum ni dah baca pun sikit-sikit pasal agama ni. Lepas dah baca pasal agama-agama ni, idea develops, and a story line builds. Baru lah nampak ketiga-tiga agama ni sebagai satu jalan cerita.

Human was created starting from Adam a.s. Then after several generations, humans began to forget their purpose in this world. That is why Allah chooses prophets – to remind us of our purpose of life, and to do good things. Then a great prophet was sent down to the nation of Jews (or Israel). Moses a.s. brought the Torah. Then many prophets were sent among the Israelite. When Jesus a.s. brought the Injeel to the Jews, they rejected him. Then the teachings of Jesus a.s. was spread to the non-Jews by Paul the Tarsus. Then the job of da’wah was no longer being put upon the Jews. The job was replaced to a man from the nation of Arab named Muhammad s.a.w. who brought the Quran for the whole nation.

Itulah serba sedikit information yang aku dapat share buat masa ni. Harap-harap entry ni dapat mengubah sedikit sebanyak perspektif korang pasal sejarah. Sejarah sangatlah best. Cuma kena betul pencapaian dan objektif. And tak boleh formal sangat kot. Kk zipping my mouth.

2 Replies to “Sejarah”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *