Di Jalanan Canada

Ini adalah pemerhatian sosial ketika di berada di jalanan Canada. Salah satu inisiatif kami untuk membawa pulang pengalaman belajar dan hidup dari luar negara untuk tanah air supaya dapat menyumbang kepada naiktaraf kehidupan masyarakat. 1. Sebelum Keluar Rumah Sebelum keluar rumah, kebiasaan orang akan melihat waktu ketibaan bas di stesen bas terdekat. Dengan ini, perjalanan dapat dirancang…

Habuk

Sejak kebelakangan ni aku sibuk dengan kerja yang belum mampu menjamin apa-apa. Aku ada bukak publishing blog yang berfokus dalam bulatan negara Malaysia, malaysiaacademia.com. Dengan harapan dapat membuka minda lebih ramai orang Malaysia tentang keadaan negara dan bagaimana kita boleh menyumbang ke arah menjadi negara maju. Aku rasa negara maju perlu didefinisikan lebih dahulu sebab…

Tajaan Pengajian yang Membazir Duit Rakyat

Baru-baru ni ada dua artikel (atau confession) yang berkaitan dengan biasiswa pelajar ke luar negara yang tersiar di page IIUM Confession. Satu daripada confession tersebut mengatakan bahawa biasiswa pengajian ke luar negara ini adalah membazir kerana tidak menyumbang kepada kemajuan dan pembangunan tanah air. Ada juga yang menceburi bidang yang tidak berkaitan dengan matapelajaran yang diambil….

Youth Economic Forum 2016

Baru-baru ni ada sebuah event yang dinamakan Youth Economic Forum 2016. Event ini mendapat ilham dari World Economic Forum dan bertujuan untuk menghidang minda pakar-pakar ekonomi Malaysia di atas pentas untuk tatapan dan hidangan para belia. Kenapa perlu dihidangkan kepada belia? Mungkin kerana belia tua-tua semuanya dah ada komitmen kerja masing-masing. Dan mereka diperlukan di tempat…

Kemudahan Bas di Ottawa

Mungkin ada yang di antara pembaca teringat ketika berada di kelas tingkatan anda disuruh untuk menulis esei tentang kelebihan menaiki pengangkutan awam berbanding kenderaan peribadi. Post kali ini pula menggambarkan sehebat mana pula kita perlu jadi supaya soalan esei seperti tadi lebih relevan. (Boleh ke perenggan keempat untuk skip intro) Persoalan pertama ialah kenapa perlunya kita…

Pengenalan Kepada Canada

Memandangkan ini merupakan entry pertama, mungkin kita boleh warm-up dengan beberapa pengenalan mengenai Canada. Canada merupakan negara kedua terbesar selepas Rusia. Luas Canada ialah 9,984,670 km persegi iaitu lebih 30 kali lebih luas dari Malaysia yang berukuran 330,803 km persegi. Walaupun Canada jauh lebih besar dari Malaysia, populasi penduduk di Canada hanyalah 35.9 juta berbanding 30.3 juta…

Sebuah Permulaan

Aplikasi cuaca menunjukkan julat suhu di luar sekitar 12 – 17 darjah celcius dengan langit cerah. Maka saya memasangkan sweater saya siap-siap sebagai persiapan mengekalkan suhu badan yang berdarah panas. Aplikasi OC Transpo menunjukkan bas akan tiba di stesen bas terdekat dua minit lagi. Pilihan saya untuk berjalan 10 minit ke stesen keretapi bertukar kepada menaiki…

Freshman

This, is where I study. First year in university. a.k.a freshman. This was the most exciting year in university one would ever feel. At least for an international student coming from a place without any changes in climate. Well one would not feel so thrilled to study overseas unless the country is good. For me…

Membuat comeback

Assalamualaikum Ehem.Dah lama tak berblogging.. Bila fikir balik, kenapa aku start tulis blog ye? Maybe sebab aku suka gak sharing perkara2 yang maybe tak semua orang rasa. So di situ kononnya macam boleh contribute kepada orang lain lah.. Kononnya.. Anyways, harapnya apa yang aku tulis masih akan membantu dalam apa cara sekalipun kepada sesiapa je….

Sejarah

Subjek yang aku paling tak suka. Dulu la. Sekarang tak sangat. Actually, depends on sejarah apa lah. Sebab tak semua sejarah kita nak tahu pun ye dak? Dulu tak pernah ada interest masa belajar sejarah form 4 and form 5. Tapi sekarang bila fikir balik macam interesting jugak sejarah sebenarnya. Dulu kita belajar pasal manusia…