Blood

Sekarang ni musim panas. Maka haruslah minum air banyak-banyak. Kalau tak minum air banyak-banyak, nanti hidung berdarah, keluar darah banyak-banyak. Maybe tak semua lah kena. Tapi insan yang sensitif seperti aku terkena jugak lah hidung berdarah. Aku agak sensitif dengan cuaca, kot, rasanya…

Dari keciiiiiiik lagi benda hidung berdarah ni macam selalu je kena kat aku. My mom said it is because I did not have enough sleep. Tapi semalam jumpa dokter, dia kata hidung berdarah takde kaitan pun dengan tidur lambat. So bila dokter bagi jawapan tu aku senyum kambing kat mak aku.. Teehee! Okay that does not mean that I can go to sleep late. Most reason someone tu experience hidung berdarah adalah sebab environment yang kering atau panas, atau kedua-duanya sekali. Even duk dalam air-cond pun boleh kena sebab environment jadi kering, kata dokter. Sebenarnya tak suka pun jumpa dokter. Just that sampai 5 hari hidung berdarah. Setiap kali keluar darah nak sampai setengah cawan pulak tu… Semalam sampai pening-pening macam lalat. Mana tak jumpa dokter kan?

Dah bayar ubat taknak pulak makan ubat. Memang tak suka makan ubat. Nanti lidah rasa pelik la. Makan pun rasa lain, macam ubat. Nasib baik umi paksa makan. Sebenarnya ubat vitamin tambah darah and ubat pening-pening je. So consume ubat tu pun tak rasa efek kat lidah la. So hari ni dah okay. Just need to drink more water so that hidung tak berdarah lagi..

Maka nasihat pada semua ~ ~ Jagalah kesihatan!

6 Replies to “Blood”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *