• bukan salah cikgu
    Buku

    Bukan Salah Cikgu

    Perkara wajib yang aku akan buat setiap kali pergi ke shopping mall adalah masuk kedai buku. Kali ni aku terjumpa buku “Bukan Salah Cikgu”. Design buku pun ok lah design ala-ala kertas peperiksaan. Namun aku terus rasa nak beli bila baca isi kandungan sebab ada discussion pasal sistem pendidikan negara kita dan juga pemerhatian terhadap sistem pendidikan Finland. Maklumlah, aku…

  • bayang unta
    Words

    Masa

    Sama ada aku ni tak pandai uruskan masa atau masa memang tak cukup untuk aku buat segala benda yang aku nak buat sekarang ni. Kerja dah lah menjadi satu hal yang aku kena setel dalam 10 jam hidup aku seharian. Tambah lagi perkara yang aku build dalam 3-5 tahun ni. Aku pun tak berapa clear jugak apa yang akan jadi.…

  • Canada,  Masyarakat,  Pengangkutan Awam

    Di Jalanan Canada

    Ini adalah pemerhatian sosial ketika di berada di jalanan Canada. Salah satu inisiatif kami untuk membawa pulang pengalaman belajar dan hidup dari luar negara untuk tanah air supaya dapat menyumbang kepada naiktaraf kehidupan masyarakat. 1. Sebelum Keluar Rumah Sebelum keluar rumah, kebiasaan orang akan melihat waktu ketibaan bas di stesen bas terdekat. Dengan ini, perjalanan dapat dirancang dengan lebih baik dan mengurangkan…

  • Info,  Life,  Website

    Habuk

    Sejak kebelakangan ni aku sibuk dengan kerja yang belum mampu menjamin apa-apa. Aku ada bukak publishing blog yang berfokus dalam bulatan negara Malaysia, malaysiaacademia.com. Dengan harapan dapat membuka minda lebih ramai orang Malaysia tentang keadaan negara dan bagaimana kita boleh menyumbang ke arah menjadi negara maju. Aku rasa negara maju perlu didefinisikan lebih dahulu sebab pada aku, pendapat umum negara…

  • Malaysia,  Pendidikan

    Tajaan Pengajian yang Membazir Duit Rakyat

    Baru-baru ni ada dua artikel (atau confession) yang berkaitan dengan biasiswa pelajar ke luar negara yang tersiar di page IIUM Confession. Satu daripada confession tersebut mengatakan bahawa biasiswa pengajian ke luar negara ini adalah membazir kerana tidak menyumbang kepada kemajuan dan pembangunan tanah air. Ada juga yang menceburi bidang yang tidak berkaitan dengan matapelajaran yang diambil. Satu lagi confession mengatakan bahawa graduan…

  • Ekonomi,  Malaysia

    Youth Economic Forum 2016

    Baru-baru ni ada sebuah event yang dinamakan Youth Economic Forum 2016. Event ini mendapat ilham dari World Economic Forum dan bertujuan untuk menghidang minda pakar-pakar ekonomi Malaysia di atas pentas untuk tatapan dan hidangan para belia. Kenapa perlu dihidangkan kepada belia? Mungkin kerana belia tua-tua semuanya dah ada komitmen kerja masing-masing. Dan mereka diperlukan di tempat mereka sendiri. Event ini juga…

  • Canada,  Pengangkutan Awam

    Kemudahan Bas di Ottawa

    Mungkin ada yang di antara pembaca teringat ketika berada di kelas tingkatan anda disuruh untuk menulis esei tentang kelebihan menaiki pengangkutan awam berbanding kenderaan peribadi. Post kali ini pula menggambarkan sehebat mana pula kita perlu jadi supaya soalan esei seperti tadi lebih relevan. (Boleh ke perenggan keempat untuk skip intro) Persoalan pertama ialah kenapa perlunya kita menaiki pengangkutan awam? Jawapannya ialah kerana…

  • Accessibility,  Canada,  Multiethnicity

    Pengenalan Kepada Canada

    Memandangkan ini merupakan entry pertama, mungkin kita boleh warm-up dengan beberapa pengenalan mengenai Canada. Canada merupakan negara kedua terbesar selepas Rusia. Luas Canada ialah 9,984,670 km persegi iaitu lebih 30 kali lebih luas dari Malaysia yang berukuran 330,803 km persegi. Walaupun Canada jauh lebih besar dari Malaysia, populasi penduduk di Canada hanyalah 35.9 juta berbanding 30.3 juta penduduk di Malaysia. Ia menjadikan…

  • Canada

    Sebuah Permulaan

    Aplikasi cuaca menunjukkan julat suhu di luar sekitar 12 – 17 darjah celcius dengan langit cerah. Maka saya memasangkan sweater saya siap-siap sebagai persiapan mengekalkan suhu badan yang berdarah panas. Aplikasi OC Transpo menunjukkan bas akan tiba di stesen bas terdekat dua minit lagi. Pilihan saya untuk berjalan 10 minit ke stesen keretapi bertukar kepada menaiki bas untuk kurang 2 minit…

  • Life,  Words

    Freshman

    This, is where I study. First year in university. a.k.a freshman. This was the most exciting year in university one would ever feel. At least for an international student coming from a place without any changes in climate. Well one would not feel so thrilled to study overseas unless the country is good. For me I went from Malaysia to…