• Politik

    TS Muhyiddin Sebagai PM ke-8

    Politik ni penuh dengan drama. Sebagai rakyat marhaen ni, aku tak tahu lah macam mana konteks penuh drama tu macam mana, sebab nampak sangat mengelirukan. Kejap bergabung, kejap bergaduh. Kejap berpecah, kejap sokong. Kejap sokong, kejap khianat. Nak nilai macam mana pun tak tahu, tapi ada beberapa yang aku rasa boleh disebut di sini. Mahathir bermain jawatan Mahathir ni aku…

  • Words

    Tips Beli Air Fryer

    Sekarang ni korang kena tahu satu perkakas masakan yang semakin popular kebelakangan ni. Perkakas ni dinamakan… Air Fryer. Betul. Nama benda ni dah ada dalam tajuk dah pun. Air Fryer ni popular sebab kita boleh masak tanpa menggunakan minyak yang kita takut sangat tu. Banyak juga produk yang claim boleh kurangkan penggunaan minyak sehingga 80%. So buat mereka yang cuba…

  • gate japanese
    bahasa

    Perkara yang Perlu Tahu Untuk Belajar Bahasa Jepun

    Aku mula belajar bahasa Jepun sejak awal tahun 2017. Sekarang ni Alhamdulillah masih continue belajar. Kali ni aku nak kongsi sikit pengalaman belajar bahasa Jepun dan apa persediaan korang kalau nak ambil kelas Jepun. Of course, sharing aku ni takde lah complete, sedangkan ramai lagi yang fasih bertahun-tahun cakap Jepun pun belum mengaku hebat. Anyway, dekat sini aku try tuliskan…

  • Website

    Apa yang Kau Kena Tahu Untuk Buat Website

    Sekarang ni kau dah tak perlu lagi ada kepakaran teknikal yang tinggi untuk buat website. Banyak teknologi hari ni yang membolehkan kau buat website yang cantik dengan senang je. So di sini aku senaraikan perkara yang kau kena tahu untuk buat website tanpa memerlukan pengetahuan tinggi pun dalam HTML, CSS dan PHP. Pasang Web Hosting Hosting ni ada dua jenis.…

  • Website

    Website yang Kau Boleh Buat Dengan WordPress

    Ada banyak jenis website yang kau boleh bina dengan WordPress. Jenis blog dah tentu boleh sebab blog ni memang fungsi paling asas untuk WordPress. Antara lain jenis website yang kau boleh buat ialah e-commerce, listing, komuniti, korporat dan lain-lain. Dan sebenarnya dia boleh dibuat walaupun dengan hanya menggunakan template percuma. Dah tentu dengan template berbayar kau boleh dapat template yang lagi cantik.…

  • Malaysia,  Words

    Harapan Untuk PRU-14

    Aku yakin pengundi di Malaysia ini setakat hari ini masing-masing dah tahu nak pilih siapa untuk PRU kali ini. Sama ada BN, PH atau Pas, dah tentu korang mengundi atas keyakinan dan pengharapan bahawa parti itu adalah yang terbaik untuk negara. Dan boleh jadi pilihan itu dianggap penyokong parti lain sebagai satu pilihan yang salah. Tak apa. Memang susah untuk…

  • Home

    Tips Beli Mesin Basuh dan Peti Ais

    Disebabkan haritu aku baru je beli peti ais dan mesin basuh, kali ni aku nak share tips nak beli mesin basuh dan jugak peti ais lah. Supaya senang hidup korang nanti. Disclaimer: Aku bukanlah yang paling pakar untuk tulis pasal ni. Tapi aku saja nak kongsi lepas beli dua perkakas rumah yang paling penting ni. Dekat sini ada yang aku…

  • Info,  Life

    Borang Kebenaran Nikah – Lelaki

    Kali ni aku akan tulis pasal Borang 2A – atau dikenali juga sebagai borang kebenaran perkahwinan lelaki. Aku cuba buat guide ni senang dan ringkas. Tapi guide ini cuma untuk lelaki yang first time kahwin, dan buat permohonan dalam Selangor. Maknanya sama ada IC negeri Selangor, atau dah isi Borang Akuan Permastautin (Borang 1A) bagi yang memohon di Selangor, tapi…

  • Bahasa melayu kelebihan dan kekurangan
    Buku

    Bahasa Melayu: Kelebihan dan Kekurangannya

    3.5 bintang sebab realitinya tak sampai jangkaan. Namun, mungkin juga sebab jangkaan saya di tempat yang salah, maka ia bukan buku yang dapat menjawab persoalan saya seluruhnya. Jangkaan: Antara persoalan saya ialah pada sifat perkataan yang wujud dalam BM. Kita ambil contoh ahli keluarga. Untuk adik beradik lelaki, kita ada abang dan adik lelaki. Perhatian bahawa tiada satu kata yang…

  • Malaysia,  Masyarakat,  Pendidikan

    Kemanusiaan dan Sistem Pendidikan di Malaysia

    “Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan ke arah memperkembangankan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi, dan jasmani berdasarkan kepada kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran…